Monday, February 4, 2008

Insurance Day (Biztosítás Nap)

Nem, valójában nincs ilyen (legalábbis azt hiszem). Viszont mi ma azzal töltöttük a nap jó részét, hogy kitaláltuk, hogy melyik egészség- és autóbiztosítást válasszuk.

Itt alapvetően két egészségbiztosítási rendszer van, az ún. PPO és HMO. A PPO kifejtése a Preferred Provider Organization, vagyis "Választott Ellátó Szervezet", a HMO kifejtése a Health Maintenance Organization, ami kb. annyit tesz, hogy "Egészség Karbantartási Szervezet". Először én sem értettem, hogy vajon mik lehetnek ezek, úgyhogy igyekeztünk alaposan utána járni a dolognak. Szerencsére az interneten bőven van leírás mindkettőről, előnyeikről és hátrányaikról.

A HMO lényege az, hogy választas egy orvost, ahhoz mész, ha gondod van, és ő utal tovább, ha szakorvoshoz kell menni, csak bizonyos kórházakba fekhetsz be tb. Ez egy korlátozóbb rendszer, a PPO szabadabb. A PPO-nál akárhova mehetsz a hálózaton belül, nem kell beutaló, bár lehet, hogy magasabb lesz a számla. Mi végül egy PPO Plan mellett döntöttünk, mivel nagyon alaposan támogatva van a biztosításunk párom munkahelye által.

A különböző biztosítási formák különböző mértékben térítenek ha háziorvoshoz mész, szakorvoshoz mész, műtenek, kórházban kell lenni stb. Külön kategória a pszichiátriai kezelés is. Nehéz volt mérlegelni, hogy vajon melyik éri meg jobban, pláne, hogy az elmúlt egy évben egyszer sem jártunk orvosnál. Aminek részben oka volt az 50 eurós vizit díj is, de nem csak az. Szükség sem volt rá szerencsére.

Az autóbiztosítás is egy olyan dolog, ami számunkra sok olvasgatással járt. Meg kellett tudnunk, hogy mit jelentenek a különböző biztosítási cuccok, melyikre van tényleg szükségünk, és melyikkel támogatjuk csak a biztosítót. Végül csak döntöttünk, és vettünk egyet. De majd persze bővíthetjük, ha meglesz az én autóm is, és majd a lakáshoz is kell egy ún. Renter's Insurance (Bérlők biztosítása).

No comments:

Post a Comment