Sunday, January 27, 2008

Háznézőben

Ma ismét háznézőbe indultunk. Találtunk egyet, ami igencsak tetszik. A gond az, hogy nincs garázsa, mert abból is szobát csináltak. És a kertben sem lehet parkolni, mert azon meg csak gyalogos kapu van. De különben szép, rendes, felújított meg minden. Igen erősen gondolkodunk rajta.

Itt úgy megy a lakásbérlés, hogy amikor megvan az ingatlan, amit szívesen kibérelnél, akkor ki kell tölteni egy ún. Application Form-ot (Jelentkezési űrlap). Ezen mindenfélét megkérdeznek: név, születés, jogosítványszám, jelenlegi munkahely, felettes, korábbi főbérlő neve, telefonszáma. Ezek még rendben vannak.

A rossz az, hogy sokszor kérnek bankszámlaszámot, információt arról, hogy mennyi kölcsönt vettél fel és menni a törlesztőrészlet stb. Mindent tudni akarnak, hogy biztosak legyenek benne, képes vagy fizetni a bérleti díjat. Ennek ellenére kérnek biztosítékot, a háziállatokért külön. Ráadásul a felmondási feltételek is elég csúnyán a bérlőt sújtják: ki kell fizetni 1-2 havi bérleti díjat vagy azt az időszakott, amíg a tulajdonos új bérlőt talál.

Ja igen, és ennek a Jelentkezési űrlapnak díja is van, 20-30 dollár. Ugyanis van egy díja annak, hogy ők megnézzék a credit history-t (hiteltörténet), ezenkívül felszámolnak díjat azért, hogy leellenőrizzék a munkahelyed, a volt főbérlőd, a személyes referenciád.

No comments:

Post a Comment